Konföderációk nyilatkozata

Az ÉSZT, a Liga Szakszervezetek, a MASZSZ, a Munkástanácsok és a SZEF közös
nyilatkozata az ETUC által az Ukrajna mellett szervezett 2022. március 15-ei,
nemzetközi szakszervezeti szolidaritási napon

Az öt magyar szakszervezeti konföderáció egységesen támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja Ukrajna népét és az ukrán szakszervezeteket a függetlenségükért és a
szabadságukért vívott harcban!

Egyöntetűen támogatjuk az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) azon követeléseit, amit 2022. március 15-én, az Ukrajna melletti szolidaritás napján meghirdetett. Amit mi, európai szakszervezeti szövetségek közösen meghirdettünk!


Oroszország vonuljon ki Ukrajnából!


Az öt magyarországi országos szakszervezeti szövetség a magyar nemzeti ünnepen, március 15-én különösen fontosnak tartja kinyilvánítani a nemzeti önrendelkezés és az emberi szolidaritás eszméjének fontosságát. Az 1848. évi magyar szabadságharc az egyik példája annak, hogy a nemzeti függetlenség, az egyes népek közötti szolidaritás és az elnyomottak melletti kiállás azok az európai értékek, amikből nem engedhetünk.


Szolidaritás Ukrajnával!


Az elmúlt hetek eseményei megmutatták, hogy Európában ismét milliók kénytelen elhagyni lakóhelyüket, az életük megmentése érdekében. A menekültek befogadása és a részükre nyújtandó segítség alapvető szolidaritási érték, amit egyetlen szakszervezeti tag sem vethet el, bárhol éljen a világon, beszéljen bármilyen nyelven. Felhívjuk tagszervezeteinket, a szakszervezeti tagokat, a háború elől menekülők támogatására.

Állítsák meg a háborút, függessze fel az agresszor a támadást! Ez az alapja annak, hogy ismét méltányos, mindenki számára előnyös megállapodás szülessen a békéről!


Budapest, 2022. március 11. 

dr. Kuti László
elnök
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

dr. Mészáros Melinda
elnök
Liga Szakszervezetek

Székely Tamás
alelnök
Magyar Szakszervezeti  Szövetség

Palkovics Imre
Munkástanácsok Országos Szövetsége

Csóti Csaba
elnök
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma